Tankar inför Blast Pro Series

Under den kommande helgen kommer CS:GO att utspela sig i nybyggda Royal Arena i Köpenhamn inför tusentals fans.

Sex lag kommer att slåss om prissumman på 250 000$. Två lag finns representerade från värdlandet Danmark, Astralis, och North. NiP, FaZe, SK, och G2, är de som står för motståndet under den stundande helgen.

Bild från publik under Epicenter
Bild från publik under Epicenter

Astralis, som under årsskiftet 16/17 dominerat CS:GO-scenen, och som tog fansen med storm när de tog hem majoren i Atlanta, ELEAGUE tidigt i år, har under månaden innan turneringen råkat ut för ett stort avbräck. Dev1ce, en i mina ögon en av världens mest konsekventa awpare, har av medicinska skäl klivit ner från den aktiva truppen, och ersätts av svensken Dennis. Personligen tror jag inte att Astralis denna gång kommer att ha det som krävs för att ta hem prispotten, och samtidigt ta tillbaka tronen som världens bästa lag.

450px-astralis_at_dh_summer_2016-min
Astralis – med utbytte Dev1ce till vänster

North, ett lag som definitivt är med och ställer till problem för storlagen. Senaste turneringen de deltog i blev de utslagna av sina landsmän, Astralis. De har spelare som definitivt har det lilla extra, med MSL som in-game leader, och den mycket erfarna cajunb, som absolut kommer att röra om i grytan. Jag tror inte att de tar hem hela turneringen, men man ska inte fullkomligt räkna bort laget.

MSL - bild från Global eSports cup
MSL – bild från Global eSports cup

NiP, svensklaget som man kanske skulle kunna säga personifierar Counter-Strike, med profiler som GeT_RiGht, xizt, och f0rest. De har under de senaste åren svackat, och inte tagit hem någon riktigt stor vinst. Men revanschen kom under den senaste turneringen, när det svenska storlaget  slog det europeiska profillaget FaZe, med 3-2 i finalen i Intel Extreme Masters: Oakland. Det här blev en storseger för NiP, både sportsligt och i statistiken.

NiP - bild från Dreamhack
NiP – bild från Dreamhack

Laget var före turneringen placerade på plats nio på HLTVs världsranking, men klättrade efter vinsten upp till en fjärdeplats. Före laget ligger Astralis, SK, och FaZe. Alla lag på topp 5 ska till turneringen i helgen, så vi kan komma att se nya placeringar nästa månad.


NiP är i dagsläget ett lag man inte kan räkna bort från att vara segrare efter att helgen är över, och jag tror att NiP kommer att vara i finalen på lördag. Mycket tack vare att den relativt nyvärvade spelaren REZ, gör en bra insats.

REZ - bild från ESL
REZ – bild från ESL

FaZe, det europeiska profilstarka laget som har spelare som alla representerar olika länder, blev en sammansättning av vad man skulle kunna säga världens bästa spelare på respektive position. De har efter sitt bildande av den nya truppen blivit en stor kraft inom CS:GO-scenen, och spelade sig snabbt till att bli ett av världens bästa lag, och placerar sig just nu på toppen av HLTVs rankingar.

De är definitivt revanschsugna efter att ha förlorat finalen i deras senaste turnering mot NiP, och de kommer att komma tillbaka starkare än någonsin.

Toppspelaren NiKo, som tidigare huserade i Mousesports, har visat varför han av många ses som världens bästa spelare, och det tror jag inte att man kommer att undgå under turneringen i Royal Arena. Favorittippade enligt oddsen, och det finns det inte mycket som talar för att FaZe inte kommer ett vara i finalen under helgens turnering.

NiKo - bild från ESL
NiKo – bild från ESL

SK, det brasilianska laget som tog sitt lands CS till toppen, har varit enormt starka både under förra året, och i år. Truppen, som alltid har varit fokuserad kring in-game leadern, och awparen, FalleN, var under 2016 det utan tvekan bästa laget. De tog hem två majors, under det tidigare lagnamnet LG, och SK.

FalleN och den som ses som en av världens bästa individuella spelarna, coldzera, är extrema krafter när det kommer till att vinna turneringar. Sin senast vunna turnering var Epicenter, där de i finalen vann mot det polska laget Virtus.Pro. Spelaren som tog hem MVP under den turneringen var just coldzeraSK kommer tillsammans med NiP och FaZe troligen vara närmast final, men jag tror inte att laget den här gången tar sig till final.

 Coldzera - bild från ESL
Coldzera – bild från ESL

G2, det franska superlaget som under den senare tiden varit i en svacka. De har mycket rutin i laget som absolut kan avgöra turneringar, och med en spelare som KennyS som själv kan sänka ett lag med sin AWP-förmåga, så ska man inte så snabbt ta ur G2 ur ekvationen. Helgens motstånd består dock av eliten av CS:GO, och det tror jag blir problematiskt för G2, som kanske inte håller den nivå som krävs när man möter till exempel FaZe och NiP. Jag tror inte att G2 kommer att spela en final på lördag i Köpenhamn.

KennyS - från EPL
KennyS – från EPL

Om jag ska förutspå turneringen så skulle jag säga att FaZe tar hem kalaset, med NiP på andraplatsen.

Med de spelare som FaZe har, och hur de har visat att de kan spela, så finns det inte mycket som talar för att de inte kommer att ta hem turneringen.

Om NiKo steppar upp, och tar laget till en seger, så finns det inte ett tvivel alls hos mig, om att han är världens bästa spelare, och därmed är bättre än coldzera.

coldzera och NiKo
coldzera och NiKo

Den danska spelaren Karrigans in-game förmåga har många gånger enligt den svenska profilen Olofmeister gett laget vinster i matcher.

I en intervju med Esport TV säger Olofmeister att

Karrigan styr allt på en annan nivå”, när de jämför honom med hans gamla in-game leader, flusha.

Just sammansättningen i laget är det som gör FaZe till världens bästa lag, och med spelare som NiKo och Olofmeister, styrda av Karrigan, så kan det inte slå fel.

Det går att läsa mer om turneringen på anordnarens egna hemsida här!