Riot Games svarar på stämning över diskriminering och sexuella trakasserier

Riot Games har gjort ett juridiskt avslut i en rättegång över påstådd diskriminering och sexuella trakasserier vilket meddelandes i torsdags.

Anställda hos det Santa Monica-baserade Riot Games baserade i Santa Monica hade väckt talan för en gruppstämning som anklagade företaget bakom League of Legends för en ”giftig kultur”. Sista augusti anklagade en rad anställda företaget för grova problem enligt en artikel av Kotaku. Flera nuvarande och tidigare anställda kom fram och berättade om sexism och kvinnohat och beskrev en ”man först ”bro-culture” där trakasserier och opassande betéende var vanligt.

Det föreslagna juridiska avslutet måste fortfarande godkännas av rätten och dess villkor kommer meddelas när det är klart, enligt Hollywood Reporter.

”Det här är ett väldigt starkt juridiskt avtal som ger meningsfullt och rättvist värde till gruppstämningens representerade och deras erfarenheter vid Riot Games, uppgav Ryan Saba, advokaten som representerat målsägande i ett uttalande. Det här är en tydligt tillkännagivande att Riot är engagerade i att utveckla sin företagskultur och anställningspraxis.”

Enligt Ryan Saba har ett antal ordentliga förändringar av företagskulturen gjorts bland annat ökad transparans och ”industriledande mångfald-och inkluderingsprogram”. De anställda på Riot som talat ut, bland dem de som är del av stämningen, har hjälp till att betydligt förändra företagskulturen på Riot menar han.

Riot Games VD Nicolo Laurent sa i ett uttalande att företaget är beredda att arbeta vidare med sina anställdas bästa i åtanke.

”Vi är tacksamma för varje Rioter som har kommit fram med sina åsikter och vi tror att den här lösningen är rättvis för alla involverade.” sa han i uttalandet. ”Med det här avtalet hedrar vi våra ansträngningar att hitta det bästa och lämpligaste sättet för alla Rioters, och Riot, att gå vidare och återhämta sig. Över det senaste åre har vi gjort betydliga framsteg i att utveckla vår kultur och vi kommer fortsätta att arbeta med detta då vårt mål är att bli det mest inkluderande företaget i spelindustrin.”

Tidigare i år anställde Riot Angela Rosebror som chef för mångfalt som ett av deras steg i att åtgärda problemen inom företaget.